≡ Menu

Zagreb

Zagreb je glavno mesto Republike Hrvaške. Leži  na 120 m nadmorske višine na jugozahodnem delu Panonske nižine, na severnem bregu reke Save, del mesta paje razširjen tudi na južni breg reke. Mesto Zagreb leži ob glavni kopenski magistrali med Srednjo Evropo in Malo Azijo, leži t ob enem od najlažjih dovozov iz Panonske nižine do Jadranskega morja. Mesto ima kontinentalno klimo.

Vzhodno od centra mesta, v četrti Maksimir, se nahaja istoimenski zgodovinski park Maksimir, ki je bil ustanovljen v 18. stoletju in oblikovan po modelu angleških romantičnih parkov. V parku je tudi znani živalski vrt Zagreb. V severnem delu mesta se nahaja glavno pokopališče Zagreba Mirogoj. Zgrajen v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju, v skladu s projektom arhitekta Hermanna Bolléja, ki je postavil izjemno lepo oblikovane arkade v katerih so pokopane znane osebnosti iz hrvaške zgodovine.

V južnem delu Zagreba je rekreacijski center Jarun, z umetno jezerom, narejenim za kopanje in s stezo za veslanje. Na nasprotnem bregu Save, v naselju Lanište, se pa nahaja največja šprtna dvorana na Hrvaškem – Zagreb Arena.

Zagrebškim državljanom je priljubljeno letovišče Medvednica, znan pod imenom vrha Sljeme, na katerem se nahaja srednjeveška utrdba Medvedgrad.

V kolikor načrtujete izlet v Zagreb in tam ostati več dni, lahko najdete na strani hoteli v Zagrebu kakšen poceni hotel ali hostel.